Nyt Borgerhus i Balle

Balle har fået et enestående borgerhus

Byens tidligere børnehave, der lukkede i 2013, er blevet omdannet til Balles nye samlingssted

Af

Lars Norman Thomsen/Kilde: Adresseavisen Syddjurs

Da formand for Balle Borgerhusforening, Jens Kannegaard, 72, var barn i Balle i fordums dage var der et livligt forretningsliv i byen med fire købmænd som topscorer.

Efter realeksamen fra Trustrup Realskole og studentereksamen fra Grenaa Gymnasium vinkede Jens Kannegaard farvel for altid – troede han – til barndommens land for at drage til hovedstaden for at studere.

I 2011 vendte han tilbage til Balle og bosatte sig i byen efter blandt andet 31 arbejdsår i Norge som teleinginiør.

Tilbagekomstens til barndommens steder var lidt af en tilfældighed, men Jens Kannegaard har bestemt ikke fortrudt sit comeback til Balle.

“Det har været dejligt at vende tilbage til Balle, selvom der godt nok er ændret meget, siden jeg flyttede fra byen,” siger Jens Kannegaard.

I dag holder byen liv i Balles købmandsforretning, og på hovedgaden er der kommet mange nye borgere med børn til.

Tidligere børnehave

Lørdag kunne en stolt Jens Kannegaard som formand for Balle Borgerhusforening byde velkommen til mange af landsbyens borgere i anledning af, at byens nye samlingssted, Balle Borgerhus, stod klar til indvielse.

Her var der senest børnehave og før da foderstofforretning. Børnehaven blev flyttet til Rosmus Skole i 2013.

Syddjurs Kommune tilbød Balle Borgerforening at købe bygningerne, men foreningen havde ikke pengene. Selvom kommunen så valgte at sætte bygningerne til salg, kom der ingen købere. Næste skridt hed nedrivning, men så gik en gruppe Balle borgere med Jens Kannegaard i spidsen i aktion og fostrede idéen om et borgerhus.

Det betød goddag Balle Borgerhusforening og en forhandling med Syddjurs Kommune, der sagde ja til at sælge bygningerne formedelst 1 krone.

Den hev Jens Kannegård selv op fra pungen.

Fusion

Balle Borgerforening og Balle Borgerhusforening fusionerede til Balle Borgerhusforening på generalforsamlingen 7. marts 2018 for at kunne trække på samme hammel og sammen nyde godt af og værne om det nye borgerhus, som en masse frivillige kræfter og den lokale Balle Entrepenørforretning ved indehaver Ernst Thygesen har fået lavet.

“12 stuer er blevet til en,” som en stolt Jens Kannegaard forklarede det i sin indvielsestale. Syddjurs Kommune, LAG Djursland, NRGi og flere fonde har bidraget til det smukke resultat både inde og ude. Inde er der frembragt et velassorteret køkken, der er gode handicap-faciliteter, og ude er opført en krolfbane og der er lavet toilet og bad i et udehus til glæde for cykelturister. Med i planerne er også, at der ude skal opføres shelters.

De fornemme møbler indendørs med meget mere er hentet i Ugelbølle, da Møllerens Hus lukkede.

De har noget at være stolte af i Balle plus Hoed og Glatved.