Hyllested Skovgårde Gårdbryggeri

Ebeltoft Gårdbryggeri har nu 10 år på bagen, men det betyder ikke, at det lille bryggeri er færdige med at udforske.                                         Artikel af Simon Carlson

Billedresultat for ebeltoft gårdbryggeri

Der er ganske få ting, som kan få munden på gled som øl. Oftest sker det, når man har indtaget et par glas eller flasker af de sprøde dråber, men på Ebeltoft Gårdbryggeri sker det fuldstændig automatisk. Inden der er røget en eneste promille alkohol ud i blodbanen. Det er rendyrket passion, der er katalysator på talestrømmen, når man spørger ind til de foreløbigt 10 år som bryggerivirksomhed på gården med den formidable udsigt ud over Kattegat. Den kvindelige del af parret Helle Høgh og Peder Zacho Hansen, som i sin tid startede Ebeltoft Gårdbryggeri, tager således imod med åbne arme og deler engageret ud af, hvad drivkraften bag det lille bryggeri er.

“Ja, altså den hårde del er jo, at man bliver nødt til at smage på sine varer,” konstaterer Helle Høgh storgrinende.

“Men vores passion handler om at blive ved med at udforske, hvordan man får det absolut bedste ud af de ganske få råvarer, man bruger til øl. Øl er jo i virkeligheden noget af det mest enkle. Det er fire ingredienser; vand, humle, malt og gær, men det rummer så mange muligheder. Øl er fuldstændigt uudtømmeligt,” fastslår Helle Høgh.

Udforsker konstant

Hun viser rundt i bryggeriet, der for nylig er blevet udvidet. Produktionen kører nu mere strømlinet i modsætning til tidligere, hvor det ifølge Helle Høgh var aldeles manuelt. Man skulle være over det konstant, forklarer hun.

Det betyder absolut ikke, at bryggerparret og deres medarbejdere ikke længere er ‘over’ ølproduktionen. Det står soleklart, da vi møder den uruguayanske ‘cellarman’ Maximiliano Ahlers. Der skal blot et enkelt spørgsmål til, for at han starter en intens, nørdet – i ordets bedste forstand – og lidenskabelig tale om bryggetekniker, smagsnuancer, øltyper, aromaer og ‘dry hopping’, som er en af de teknikker Ebeltoft Gårdbryggeri har gjort sig ret bemærket på i brygningen af deres forskellige Pale Ales. Samtidig uddyber Helle Høgh, hvor meget bryggeriet stræber efter at udforske øllets muligheder.

“Lige nu har vi 18 øl på kortet, og til dem bruger vi otte forskellige gærstammer. Mange bryggerier bruger kun én gærstamme, men vi er meget nysgerrige på, hvilke muligheder vi kan få ud af de forskellige typer. Det giver helt forskellige nuancer, og vi vil rigtig gerne fortsætte med at undersøge og udvikle vores øl,” forklarer Helle Høgh.

Alt er godt

De seneste år er navnet Ebeltoft Gårdbryggeri begyndt at dukke op flere og flere steder. Restaurationer har taget den kompromisløse og undersøgende tilgang til sig, mens man også på mange supermarkedshylder får øje på etiketten. På sådan en varm juli-dag vidner parkeringspladsen foran gårdbryggeriet også om, at navnet har vundet indpas i folks bevidsthed. Der kommer konstant biler ind på pladsen og mennesker op på terrassen, som har lyst til at læske tungen med et glas kold øl og nyde solen. ‘Uuhm’-lydene og de tilfredse smil går igen på terrassen, mens blikkene bliver hængende ud over Kattegat, og hviler i solens reflekser i vandet. ‘Alt er så simpelt og såre godt’, ville C.V. Jørgensen ganske sikkert have sunget til at beskrive denne scene.

I løbet af sommeren holder Ebeltoft Gårdbryggeri hver dag undtagen søndag åben for caféen. Her kan man få ganske enkle retter med brød fra La Cabra i Aarhus og pesto fra Smag i Ebeltoft eller en grillpølse fra Slagter Kruse i Tved. Gårdbryggeriet har desuden lavet et samarbejde med Det Grænseløse Køkken i Ebeltoft, så hver tirsdag aften er der fællesspisnings-arrangement på marken foran bryggeriet. Derudover er grillen på terrassen altid tændt, så man er meget velkommen til at medbringe sin egen grillmad og spise på terrassen, mens man nyder et glas øl eller sodavand fra bryggeriet. Ebeltoft Gårdbryggeri startede konceptet sidste år, og Helle Høgh fortæller, at den idé falder fuldstændig i tråd med bryggerparrets syn på det projekt, de startede for 10 år siden.

“Det er jo også det, øl kan. Det rummer så mange muligheder, men når det kommer til stykket er øl bare helt fantastisk ukompliceret og enkelt, og det er det, vi elsker at arbejde med,” slår Helle Høgh fast.

Og så skåler vi og nyder øl i solen.

Ebeltoft Gårdbryggeri

Startet af Helle Høgh og Peder Zacho Hansen for 10 år siden. Ølbrygningen har været en mangeårig passion for Peder, der er chefbrygger i gårdbryggeriet.

Det første forsøg på at sælge egene øl skete i Dagli’Brugsen i Tirstrup, hvor parret afsatte tre kasser øl for at se, om nogen gad at købe øllene. “Vi solgte de tre kasser, og vi var fuldstændig oppe at køre over det. Det var helt fantastisk. Det er ret sjovt at tænke på nu,” fortæller Helle Høgh.

Ebeltoft Gårdbryggeri har altid 18 øl på hanerne, som løbende bliver skiftet ud; blandt andet i takt med sæsonen.