Sidebemærkninger

Mikkelsdag på Rugård

Der fejres Mikkelsdag på Rugaard Gods

Vær med til at fejre at høsten er i hus ved den årlige høstfest på Rugaard Gods.

Artiklens øverste billede
Det var i 2018, at der sidst kunne fejres Mikkelsdag på Ruggaard Gods. Pressefoto

Landsbyfællesskabet Østdjurs fejrer Mikkelsdag søndag 3. oktober kl. 11-15.30. Mikkelsdag er en traditionsrig høstfest fra gammel tid, som landsbyklyngen ønsker at holde i hævd. Arrangementet er for alle klyngens beboere og andet godtfolk, der har lyst til at opleve naturen, kulturen, fællesskabet og suset fra historiens vingeslag. 

Jagt heksene

Høstfesten vil være spækket med oplevelser for alle aldre. Man kan blandt andet møde den gamle godsejer Jørgen Arenfeldt, der ejede Rugaard Gods tilbage i 1680’erne. Arenfeldt kastede sig dengang med stor entusiasme ud i tidens bølge af hekseforfølgelser, hvilket resulterede i at en lang række kvinder og mænd måtte lade livet.

Syddjurs Egnsteater fortolkede i august 2021 historien med deres store totalforestilling ‘Heksejagten’, der spillede på Møllerup Gods. På Mikkelsdag indtager skuespillerne fra forestillingen gårdspladsen på Rugaard, hvor det hele engang fandt sted. Dagen igennem kan du således møde godsejer Arenfeldt og hans frue Ellen Kirstine Below og deres tjenestepiger, når de byder velkommen til høstfestens gæster. Måske møder du også Blommen, som Arenfeldt mener er en heks. Hun er nemlig stukket af fra hundehullet – men Høkeren er lige i hælene på hende!

Escape room og musik

Udover at Egnsteateret underholder festens gæster med både deres sange, kostumer og gribende skuespil, vil der flyde toner fra musikanten Jens Falck, der dagen igennem spiller op til dans. Der er desuden opsat et meget gådefuldt ’escape-room’, der kan give anledning til mange grublerier. Endvidere er der eventyr- og kapsel-leg, samt halmballer at kravle på og andet sjovt for børn og barnlige sjæle. 

Pandekager med øl

Godset er i pyntet op og byder også på boder med lokale varer og mulighed for at købe mad og drikke – der er blandt andet nybagte pandekager og øl fra Ebeltoft Gårdbryggeri. Også godsets smedje er åben med salg af lokalt produceret kunsthåndværk. Desuden kan du få presset dine egne æbler til most.

Selvom festen løber af stablen så sent på sommeren, at vi nok ikke skal regne med opholdsvejr, skal det endeligt ikke skræmme folk fra at komme og deltage i de festlige begivenheder, da der er mulighed for ophold både inde i laden og ude på markedspladsen.

Stærkt fællesskab

Sankt Mikaels Dag, eller Mikkelsdag, som det hed i folkemunde, var for almuestanden en af årets allervigtigste mærkedage. Det var her høstens afslutning blev fejret med gilde, dans, mad og drikke i overflod. Mikkelsdag er således en traditionsrig høstfest fra gammel tid, som Landsbyfællesskabet Østdjurs har afholdt to gange tidligere.

Høstfesten har begge år i følge arrangørerne nydt meget stor opbakning og deltagelse fra både lokale og turister. Derfor ønsker klyngen at gentage succesen i år og herved stadfæste dagen som en tilbagevendende begivenhed. 

»Vi tror på, at fejringen af Mikkelsdag kan bidrage til at gøre det attraktivt for folk at blive boende og bosætte sig i området. Dette hænger sammen med, at høstfesten er med til at synliggøre de værdier og ressourcer, der er i området, som f.eks. den fantastiske natur og bevaringsværdige by- og landskabskultur, de lækre lokalt producerede varer, og eksistensen af festlige begivenheder at deltage i. Sidst, men ikke mindst har vi en aktiv lokalbefolkning og stærke interessefællesskaber, der dyrkes på tværs af landsbyerne i området.«

Ny Købmand/kvinde

Atter skiftedag hos Min Købmand i Balle

Førstedamen Karina Lunøe Rohde tager over i den lille landsbybutik, der er med til at kitte Balle sammen

Artiklens øverste billede
Balles dagligvarebutik skal atter skifte chef. Foto: Lars Norman Thomsen

1. oktober 2020 var der skiftedag hos ‘Min Købmand’ i Balle, da rutinerede Bo Møller, 50, overtog driften af landsbyens dagligvarebutik efter Joan Olsen som havde haft ansvaret siden efteråret 2016.

Glæden var stor i den lille landsby.

Nu er Bo Møller imidlertid allerede fortid. Han meddelte således i februar på’ Min Kømands’ Facebookprofil, at han havde investeret i yderligere en butik.

To butikker er en for mange, måtte Bo Møller hurtigt erkende. Derfor gav han reelt styrepinden videre i Balle i februar til butikkens førstedame og fik samtidig ansat en elev.

Mange gode kræfter har gjort det muligt, at Karina Lunøe Rohde kan overtage og fortsætte som Købmand i BalleLars Boelsmand Nielsen

Kendt ansigt

1. juni er der atter formel skiftedag hos ‘Min Købmand’, når førstedamen i skikkelse af Karina Lunøe Rohde, med fem års erfaring i butikken bliver boss.

”Mange gode kræfter har gjort det muligt, at Karina Lunøe Rohde kan overtage og fortsætte som Købmand i Balle,” siger Lars Boelsmand Nielsen, bestyrelsesformand for Købmandsgården i Balle ApS, der ejer bygninger og inventar hos ‘Min Købmand’. 

”Med ansættelsen af Karina Lunøe Rohde får Balle endelig en langtidsholdbar løsning,” vurderer bestyrelsesformanden.

‘Min Købmand’ er en af Dagrofas lokale butikskæder. Kæden har cirka 160 butikker fordelt over hele landet, som er ejet af selvstændige købmænd.

Bestyrelsen opfordrer alle borgere i Balle og omegn til fortsat at købe anpartsbeviser, så vi sammen kan fremtidssikre butikkenLars Boelsmand Nielsen

Karina Lunøe Rohde lejer bygninger og inventar af Købmandsgården i Balle ApS.

Lars Boelsmand Nielsen forventer, at der med nyansættelsen kommer så meget ro på, at Købmandsgården i Balle ApS ”nu, langt om længe kan investere i butikken, for at fremtidssikre den.”

”Bestyrelsen opfordrer alle borgere i Balle og omegn til fortsat at købe anpartsbeviser, så vi sammen kan fremtidssikre butikken,” siger bestyrelsesformanden.

Et samlingspunkt

Han gør meget ud af at forklare, at det jo ikke bare er en købmandsbutik, men også en base for Balle som er med til at holde liv landsbyen.

”Butikken er også Tips & Lotto, apoteksudsalg og pakkeshop, men den er også med til at sikre sammenholdet i Balle og holde hånd under huspriserne i vores by,” fastslår Lars Boelsmand Nielsen, der sender den forhenværende købmand, Bo Møller, afsted til en ny butik med roser – trods det korte bekendtskab.

”Bo har med sin indsats vist, at der er en fremtid for ’Min Købmand’, og jeg er sikker på, at Karina vil kunne tilføre yderligere til butikken.”

’Min Købmand’ har en omsætning på cirka 10 mio. kroner – moms inklusive.

Balle havde pr. 1. januar 2021 526 indbyggere, ifølge Statistikbanken.dk.

Lederskiftet blev meldt ud på Facebook 28. april